Auksinis alus iš Čekijos

Slyvų, apelsinų ar vanilės skonio alus nieko jau pernelyg nestebina. O jei alus su auksu? Čekijos Ostrava mieste aludaris Marek Pietoň išvirė alų „Faust“ su 24 karatų auksu. Auksu žėrintis alus patraukė visuomenės dėmesį – juk ne kasdien gali pamatyti o tuo labiau paragauti tokį prabangų gėrimą.

„Sako, alus – mūsų skystas auksas. Apie apynius kalbama kaip apie žaliąjį auksą. Štai aš ir pamaniau: kodėl gi neišvirus alų su tikru auksu.“ – pasakoja aludaris. Alus „paauksuojamas“ tokiu būdu: Į 0,7 litro butelį dedama plonytis 8×8 cm dydžio aukso folijos gabalėlis, sveriantis apie 0,018 gramų. Slėgis kartu su lagero mielėmis ir apie 5% alkoholio suardo foliją į smulkius gabalėlius. Papurčius butelį galima gėrėtis unikaliu aukso dalelių „šokiu“.

Fausto vardas asocijuojasi su viduramžių alchemija, kuri buvo neatsiejama nuo aukso recepto paieškų. Be to, pavadinime yra raidės „au“, tai cheminis aukso simbolis.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Pagaminta 60 butelių specialiojo 24 karatų aukso Faust alaus, kurie buvo tučtuojau nupirkti. Kadangi visa partija buvo parduota pagal individualius užsakymus, gėrimo kaina laikoma paslaptyje.

Reakcija į naują gėrimą buvo įvairi, aludaris netgi apkaltintas snobizmu ir tradicijų laužymu. „Kiekvienas gali žiūrėti į tai, kaip jis nori. Aš siūlau kitą perspektyvą. Dabar yra krizė, ir visi kalbame apie pinigus. Tačiau jie nėra taip svarbu. Tad kodėl gi nepamaloninti save prabanga ir neišgerti šiek tiek tauriųjų metalų, kurie paskui palieka mūsų kūną įprastu būdu“, – su šypsena sako aludaris.

Na, o entuziastai laukia naujos auksinio alaus partijos, manoma, jog ir pirkėjų, ir alaus bus pakankamai.

Pagal novinky.cz

 

Kategorijos: Įvairenybės | Įrašo nuoroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.