Lenkai išvirė Kopernko gruitą su levandomis

Muziejaus darbuotojas ir namų aludaris Paulius Blaževičius (Paweł Błażewicz) iššifravo alaus, kurį vienas iš Varmės kanauninkų gaudavo iš vyskupo kaip atlygį už informaciją apie Koperniką, receptą.

Šis alus verdamas ne su apyniais, o levandomis. Alų pagal XVI amžiaus receptą išvirė Olštyno aludaris. „Levandų alus susijęs su intrigomis, įskundimais, Koperniko romanu su Anna Šiling ir, galiausiai mirtimi, nors ir ne nuo šio alaus. Tai labai spalvinga istorija, todėl aš nusprendžiau ją atgaivinti ir išvirti patį alų“, – sako Paulius Blaževičius.

Blaževičius dirba Olštyno muziejaus Koperniko laboratorijoje. Tyrinėdamas laišką, 1539 metų sausio 27 d. Varmės kapitulo sergėtojo siųstą vyskupui Jonui Danskiečiui (Johannes Dantiscus), jis rado įrašą, kuris sudomino, tuolab, kad Blaževičiaus hobis – namų aludarystė. „Kapitulo sergėtojas Feliksas Raichas vyskupo Jono Danskiečio prašymu sekė keletą kanauninkų: Aleksandrą Sculteti, Leonardą Niederhoff ir Mikalojų Koperniką. Jis perskaitydavo jų susirašinėjimą, darė kopijas ir apie viską pranešdavo vyskupui. Esmė ta, kad Danskietis visiems trims norėjo pateikti kaltinimus dėl nevedybinių santykių. Koperniko atveju tai reiškė rasti įrodymų apie jo romaną su Anna Šiling“, – pasakoja Blaževičius.

Feliksas Raichas neskųsdavo be naudos sau. Minimame laiške jis rašė Danskiečiui: „Šiandien aš gavau Mazovijos vyną ir alų, viskas stipriai kvepia levandom. (…) Tačiau, dėkoju už viską, ir prašau Jūsų Šventenybę nesirūpinti nauju, kadangi ankstesnis dar nėra pasibaigęs. Kai tik viskas bus išgerta, aš būtiniausiai vėl parašysiu Jūsų Šventenybei“.

Levandų kvapo alaus paminėjimas taip sudomino Blaževičių, kad jis surado XVI a. receptą. Jis sužinojo, kad alus buvo verdamas iš miežių ir kviečių salyklo tam tikromis proporcijomis. „Radau netgi informaciją, kad 1538 m. apynių derliaus buvo mažas, todėl buvo naudojamos levandos, – sakė Blaževičius, kuris pats išvirė alų pagal šį receptą. – Aš ir mano žmona, kuri vertina alų, sutiko, kad alaus skonis bent jau perspektyvus“, – sako Blaževičius, kuris įtikino Olštyno alaus daryklą išvirtį levandų alaų.

Blaževičius taip pat papasakojo, kad kanauninkui Raichui taip patiko levandų alus, kad savo testamente jis parašė, jog dviejų paskutinių šio alaus statinių paveldėtojas gertų jį tik ypatingais atvejais. „Atsitiko taip, kad Raichas mirė 1539 pavasarį, ir visa, ką jis turėjo, įskaitant levandų alų, gavo Kopernikas. Taigi, astronomas gavo gėrimą, kuris pateko į Fromborką dėl skundų apie jį“, – apibendrina Blaževič. Ar Kopernikas gėrė šį alų – nežinoma.

Pagal gazeta.pl

 

Kategorijos: Įvairenybės | Įrašo nuoroda.

1 komentaras

  1. egidis:

    pats tas būtų šiandien, Koperniko 540-o gimtadienio proga 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.