Aliaskos darykla naudoja ekologišką energiją

Aliaskos valstijos (JAV) sostinėje Džune esanti darykla Alaskan Brewing Company verda žalią alų. Žalias nereiškia spalvos ar neprinokusio alaus, tiesiog darykloje kaip kuras naudojamas alus. Jei būsim tikslūs, panaudotas salyklas, likęs po alaus virimo. Nors kai kurios daryklos deda salyklą kaip kuro priedą, tačiau Aliaskos darykla vienintelė pasaulyje, naudojanti vien tik tokį energijos šaltinį garo katilų boileriui. Tai leidžia sutaupyti 60-70 procentų viso kuro, naudojamo įmonėje.

Daugelį metų Aliaskos daryklos vadovai nežinojo, ką daryti su alaus gamybos atliekomis: panaudotu salyklu. Nors tai puikus baltymų šaltinis gyvuliams, tačiau prieš siunčiant jį į fermas ar rančas, esančias žemiau 48 lygiagretės, reikėjo salyklą išdžiovinti o ir pats siuntimas laivais nebuvo pelningas. Pietryčių Aliaskoje fermų tiesiog nėra.

Įdiegę krosnį už 1,8 mln. dolerių, aludariai ėmė joje kūrenti panaudotą salyklą. Darykloje juokaujama, jog alus verdamas alumi. Alaus atliekos yra unikalus ir sudėtingas kuras, todėl daryklos inžinieriai pasinaudojo savo ilgamete patirtimi naudoto salyklo džiovinime, kad sukurtų pirmąją tokio tipo degimo krosnį. Per ateinančius 10 metų darykla tokiu būdu planuoja sutaupyti apie 5,7 mln. litrų kuro.

Pagal news.com.au

 

Kategorijos: Įvairenybės | Įrašo nuoroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.