Dovanėlės iš Ukrainos

Visi žino, kad vasarą net ir tie, kam nelabai patinka alus, karštą dieną negali atsispirti šaltam buteliui. Taigi, atšilus orams, alaus sezoną galima laikyti atidarytu (klausimas, ar jis apskritai baigėsi). Padėkime į šalį tamsias ir tirštas alaus rūšis, paieškokime ko nors lengvesnio.

Taigi, koks tas ukrainietiškas alus ir kokį jį galima rasti mūsų parduotuvių lentynose.

Ukrainos alaus pramonÄ™ galima pavadinti klestinčia (nors, padidÄ—jus akcizams, praÄ—jusiais metais alaus gamyba sumažėjo maždaug 6%), tačiau alaus pasirinkimas nÄ—ra didelis. Pagrindinis ketvertukas: didžiausias iÅ¡ visų – "Оболонь", po jo seka Славутич (Carlsberg), Чернігівське su Рогань (Sun Interbrew, liaudyje vadinamas Interbweeee) ir Сармат. Å alies parduotuvių lentynose taip pat galima rasti Å¡ių daryklų vietinÄ—s gamybos KalsbergÄ…, HolsteinÄ…, Bitburgerį, StelÄ… Artva, BaltikÄ….

Visiškai nukritus paklausai, ukrainiečiai nustojo gaminti kai kurias "importines" lengvo alaus rūšis: Sun Interbrew atsisakė braziliško Brahma o ir Slavutych nutraukė Foster`s (a la australiškas) gamybą. Manoma, jog krizės metu vartotojai grįžo prie tradiciškai įprastų ir pigesnių rūšių.

Vietinių nuomone, geriausias alus, kurį jie turi – Obolon. Tačiau, nors jo gaminama ir originalesnių rÅ«Å¡ių (pvz. Pils), Obolon dažniausiai suvokiamas kaip pigus žemos kokybÄ—s gÄ—rimas. Sarmat ir Rohan yra Å¡iek tiek aukÅ¡tesnÄ—s kokybÄ—s ir skonio. Jei pasiseks, paragaukite Rohan Monastyrske ar Sarmat Ra. Дніпро, Арсенал, Янтарь laikomi tikru vyrų alumi ir pasirenkami, kai kaina ar alaus stiprumas bÅ«na svarbiau už kokybÄ™. Ir jei daryklų asortimente pasirodo kas nors padoraus, tai arba netrukus sugenda, arba dingsta.

"Gyvo" alaus mada nepalenkÄ— ir Ukrainos – buvusių snarglinių vietose ar Å¡iaip plyname lauke kaip grybų po lietaus pridygo kioskelių su pilstomu įvairių mažųjų daryklų alumi. Nors ir kainuojantis dvigubai brangiau, toks alus dažnai bÅ«na geresnis ir įdomesnis už gigantų produkcijÄ….

Lietuvoje ukrainietiško alaus pasirinkimas labai menkas. Kažkada populiarų Obolon atstovauja tik Premium rūšis skardinėje ir Norfa prekiauja dviem Slavutič rūšimis skirtingose tarose. Tiesa, dar vežamas Obolon Micne ir Slavutič Micne, kurių nesiryžome ragauti.

[b]Оболонь[/b] darykla buvo pastatyta specialiai Maskvos olimpiadai 1980 metais kartu su čekų specialistais ir kalbama, jog savo laiku ji gamino geriausiÄ… alų SÄ…jungoje. Istorija pasakoja, jog vienu iÅ¡ pagrindinių kriterijų renkantis gamyklos vietÄ… buvo minkÅ¡to ir Å¡varaus artezinio vandens, kuris yra vienas pagrindinių alaus skonį įtakojančių komponentų, Å¡altinis. PasisekÄ— Kijevo rajonui ant Dniepro kranto Obolon. Pats žodis "obolon" kilÄ™s dar iÅ¡ Kijevo Rusios laikų – taip buvo vadinama žema upÄ—s pakrantÄ—, paupio lankos, užliejamos pavasario potvynio.

Sklinda gandai, kad jau išseko stebuklingas artezinis šaltinis ir vanduo imamas tiesiai iš Dniepro, kiti teigia jog buržujai investitoriai patobulino technologijas taip, kad iš alaus liko tik pavadinimas. Ne veltui viena iš Obolon Svetloe plastikinių pakuočių labai primena gesintuvą o liaudyje taip ir vadinama (ši gesintuvo pakuotė Baltarusijoje buvo uždrausta kaip neatitinkanti turinio).
Šiuo metu Obolon yra viena iš kelių didžiausių daryklų Europoje, užimanti virš 30% vietinės rinkos ir apie 80% eksporto.

[link=http://www.obolon.ua/]http://www.obolon.ua/[/link]

[b]Obolon Premium[/b]
Alk. 5.0% 0.5l skardinÄ—
Pradinis tankis 12%
Sudėtis: Artezinis juros ir cenomanio horizontų vanduo, šviesus miežių salyklas, ryžiai, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas.
Gamintojas: Obolon, Ukraina
Importuotojas UAB Eugesta

[b]Obolon Mitsne[/b]
Alk. 7.4% 1l PET
Pradinis tankis 16%

[b]Славутич[/b]
Iki 1998 metų Slavutich darykloje buvo verdamas originalus vietinis alus pavadinimais "Весела сич", "Байда", "Запорожское", "Старый Днепр", "Борисфен" (Borisfen – "Å¡iaurinÄ— upÄ—" – taip DnieprÄ… vadino senovÄ—s graikai, o protÄ—viai slavai vadino jį Slavutyčium.), "Козацька сила", "Хортицкое" ir pan. Po to, kai daryklÄ… įsigijo suomiai BBH – Calsberg, darykla Ä—mÄ— gaminti pasterizuotÄ… "yupi" banaliu pavadinimu "Славутич ". Å io vardo alus verdamas net keliose įmonÄ—s daryklose: Zaporožėje, Kijeve ir Lvove.

[link=http://slavutich.ua/]http://slavutich.ua/[/link]

[b]Slavutich Svitle[/b]
Alk. 4.3% 0.5l
Pradinis tankis 11%
Sudėtis: Vanduo, šviesus miežių salyklas, miežiai, maltozės sirupas, apyniai, anglies dvideginis. Pasterizuotas.
Gamintojas: Kijevo kombinatas, Slavutych, Ukraina
Importuotojas UAB Rivona
Kaina: 1.59 Lt Norfa 2010 04

[b]Slavutich Premium[/b]
Alk. 5.0% 0.5l
Pradinis tankis 12%
Sudėtis: Vanduo, šviesus miežių salyklas, miežiai, , maltozės sirupas, apyniai, anglies dvideginis. Pasterizuotas.
Gamintojas: Kijevo kombinatas, Slavutych, Ukraina
Importuotojas UAB Rivona
Kaina: 1.69 Lt Norfa 2010 04

[b]Slavutich Mitsne[/b]
Alk. 7.2% 1l PET
Pradinis tankis 15,5%

Alų Крым reikia gerti Kryme!

[size=10]Foto:pval[/size]

 

Kategorijos: Įvairenybės | Įrašo nuoroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.