Rusiškas gamyklinis

Tikriausiai nelemta parduotuvių lentynose pamatyti mažųjų daryklų alaus. Ką jau kalbėti apie importinį, jei ir vietinio reikia su žiburiu ieškoti. Todėl ir importuojamas alus tikrai neatstovauja geriausias alaus rūšis, o tik stambiausius gamintojus.
Rusija. Plati Å¡alis ir gausybÄ— alaus kombinatų. Tačiau juos valdančios rinkos milžinÄ—s yra tik kelios ir praktiÅ¡kai visos – užsienio kapitalo. Karaliauja pagrindiniai "brendai" – Klinskoje, Bočkariov, Staryj melnik, Sibirskaja korona. Jų kokybÄ— pritempta prie pasaulinio vidurkio o skonis visiÅ¡kai beveidis. Kita vertus, suvienodÄ—jimas – pasaulinis procesas. Globalizacija. AmerikoniÅ¡kas Bud – toks pats nesuprantamas ir nuobodus skystis, kaip ir Baltika. Taip, yra ir Rusijoje iÅ¡skirtinių rÅ«Å¡ių, bet jos visos nuskandintos "alaus gÄ—rimo". Importinių rÅ«Å¡ių pasiÅ«los taip pat beveik nÄ—ra, iÅ¡skyrus vietinÄ—s gamybos licenzinius.

Taigi, virÅ¡ 80% Rusijos alaus rinkos valdo tarptautinÄ—s kompanijos: Carlsberg – BBH (Балтика, Ярпиво, Арсенальное, Невское, Сибирская легенда ir visokie Tuborg); Sun-Interbrew (Толстяк, Клинское, Сибирская корона ir licenziniai Stella Artois), Heiniken (Бочкарев, licenziniai Lowenbrau), azerbaidžaniečių-turkų Efes (Efes Pilsen, Старый мельник, Сокол), Pietų Afrikos kapitalo SABMiller (Золотая бочка, Три богатыря, licenziniai Miller, Holsten, Staropramen)

Ir tik vienintelÄ— tikrai rusiÅ¡ka "Очаково", formaliai priklausanti "darbo kolektyvui", realiai – įmonÄ—s prezidentui, patenka į stambiausių gamintojų sÄ…raÅ¡Ä…. Visai neseniai Å¡ios įmonÄ—s vadovas pareiÅ¡kÄ—, jog iÅ¡stoja iÅ¡ Rusijos aludarių sÄ…jungos, kadangi jÄ… sudaro tik užsienio kompanijos. Jis taip pat pabrėžė, kad daugelis Å¡ių daryklų naudoja alaus tankinimo technologijÄ… (kai specialia technologija subrandintas tankus alus atskiedžiamas), prideda daug (virÅ¡ 20%) nesalyklinių medžiagų, kas leidžia gaminti tik alaus gÄ—rimÄ…, bet ne alų.

Likusios rusiškos alaus daryklos platina savo produkciją tik savam mieste ar rajone.

Dėl metų pradžioje beveik tris kartus padidintų akcizų alui, planuojama jog rinka Rusijoje susitrauks maždaug 20%.

[b]BBH[/b]

[b]Baltika[/b]

Tai vienas didžiausių Europoje alaus gamintojų, verdantis daugiau kaip 30 alaus rūšių. Įmonei priklauso taip pat ir trys salyklo gamyklos. Beveik 70% eksportuojamo rusiško alaus yra "Baltika".

Didžiausia tuo metu Leningrado alaus gamybos įmonÄ— buvo baigta statyti besibaigiant tarybinei santvarkai, 1990 metais, ir jau po poros metų buvo privatizuota. DidelÄ— akcijų paketo dalis atiteko užsienio investuotojui – BBH. Tuo pat metu buvo sukurtas prekinis ženklas "Baltika". Naujas, klasikine technologija gaminamas alus, turÄ—jo tapti produktu, kokybe nenusileidžiančiu europietiÅ¡kiems pavyzdžiams. Gal toks jis ir buvo pirmaisiais gamybos metais, vÄ—liau tapo pigiu masiniu produktu. Liaudyje Å¡is alus kartais pavadinamas "Jebaltika" – dÄ—l stilizuotos E raidÄ—s logotipe.

Baltikos alus turÄ—tų džiuginti visų buhalterių Å¡irdis – beveik visos alaus rÅ«Å¡ys sunumeruotos. Iki rÅ«Å¡ių rebrandingo liaudyje pirmas, antras ir trečias pagal etiketÄ—s spalvÄ… buvo vadinami atitinkamai žaliu, raudonu ir mÄ—lynu alumi. 4-9 numerių mÄ—gÄ—jai į spalvÄ… dÄ—mesio nekreipÄ—. Buvo (ar yra) Å¡ie numeriukai:

Nr.0 – Bealkoholinis. Sako, iÅ¡ jo gaminamos visos kitos rÅ«Å¡ys pridedant spirito ir kitų medžiagų.
Nr.1 – Lengvas. Gaminamas pogrindyje arba nebegaminamas.
Nr.2 – Å viesusis. Kurį laikÄ… Å¡iuo numeriu žymÄ—jo alaus kokteilį.
Nr.3 – Klasikinis. PaplitÄ™s masiÅ¡kai.
Nr.4 – Originalusis. Tamsus. Lietuvoje nerastas.
Nr.5 – Auksinis. Brangus, daugiau nieko ypatingo. Kurį laikÄ… Å¡iuo numeriu buvo žymimas Parnaso alus.
Nr.6 – Porteris. Pridegusios karamelÄ—s skonio.
Nr.7 – Eksportinis. Ä®monÄ—s pasididžiavimas.
Nr.8 – Kvietinis. Nefiltruotas (gal dÄ—l sugedusių filtrų).
Nr.9 – Stiprusis. Chronių džiaugsmas dÄ—l optimaliausio efektas/kaina santykio.
Nr.10, 20 – Jubiliejinis. NetikÄ—tai atsiradÄ™ taip pat netikÄ—tai ir dingo. Skirti deÅ¡imtmečiui ir dvideÅ¡imtmečiui atitinkamai.
Nr.12 – Naujametinis. Kartais pasirodo Peterburge per Naujuosius.

[link=http://baltika.ru/]http://baltika.ru/[/link]

[b]Baltika Nr.5 Golden lager[/b] (Zolotoe)
Alk. 5,3 %
Sudėtis: Vanduo, šviesus miežių ir karamelinis salyklas?, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas.
Importuotojas: Vienas pasaulis

[b]Baltika Nr.6 Porter [/b]
Alk. 7,0%
Košerinis, sudėtis nenurodyta.
Importuotojas: Vienas pasaulis

[b]Baltika Nr.7 Export lager[/b] (Eksportnoe)
Alk. 5,4%
Pradinis tankis 12,5%
Sudėtis: Vanduo, šviesus miežių salyklas, apynių produktai. Pasterizuotas.
Importuotojas: Vienas pasaulis

[b]Baltika Nr.8 Wheat beer[/b] (Pshenichnoe)
Alk. 5,0%
Sudėtis: Vaduo, kviečių salyklas, šviesus miežių salyklas, apynių produktai. Pasterizuotas. Nefiltruotas.
Importuotojas: Vienas pasaulis

[b]Baltika Lite[/b]
Alk. 4,0%
Sudėtis: Vanduo, šviesusis miežių salyklas, krakmolo sirupas, kukurūzų sirupas, šviežiai daigintas miežių salyklas, apynių produktai. Pasterizuotas
Importuotojas: Vienas pasaulis

[b]Baltika Cooler [/b](Kuler)
Alk. 4,7%
Pradinis tankis 11%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozė, kukurūzų kruopos, apyniai
Importuotojas: Vienas pasaulis

[b]Jarpivo[/b] istorija prasidÄ—jo nuo pavolgio mieste Jaroslavlyje buvusio alaus ir bealkoholinių gÄ—rimų kombinato. 1996 metais įmonÄ™ įsigijus BBH tarybiniai ir čekiÅ¡ki pasenÄ™ įrengimai buvo pakeisti naujais, apie 4 kartus iÅ¡augo ir galingumai, pradÄ—tas gaminti "europinÄ—s kokybÄ—s" alus. Logotipe pavaizduota meÅ¡ka – Jaroslavlio miesto simbolis, kažkuo daugiau Å¡is alus neiÅ¡siskiria, nors Jarpivo gintarinis – pakankamai populiarus ir paplitÄ™s (ir verdamas nebÅ«tinai Jaroslavlyje).

[link=http://www.yarpivo.ru]http://www.yarpivo.ru[/link]

[b]Yarpivo Amber[/b] (Yantarnoye)
1 l
Alk. 5,3%
Pradinis tankis 11,5%
Sudėtis: Vanduo geriamasis išvalytas, šviesusis miežių salyklas, ryžių kruopos, maltozės sirupas, apynių produktai. Pasterizuotas.
Kaina: 5,49 Lt

[b]Sun-Interbrew[/b]

[b]Klinkskoje[/b]

1975 metais vieta alaus daryklai Maskvos srityje buvo parinkta ten, kur geologai rado didelį artezinio vandens telkinį, tinkamą geram alui. Tai buvo Klino miestas.

Klinskoje – vienas iÅ¡ pirmųjų originalių alaus pavadinimų Å¡iuolaikinÄ—je Rusijoje. Tarybiniais laikais visos daryklos virÄ— "Žigulini", "Rygos" ar "Stalo" pagal sÄ…junginius receptus. 80-ųjų pradžioje Klino miesto aludariai iÅ¡vyko į broliÅ¡kÄ… ÄŒekoslovakijÄ…, kur buvo nustebinti alaus rÅ«Å¡ių įvairove. Netrukus rusų aludariai sukÅ«rÄ— savo receptÄ… ir pavadino alų "Klinskoje". 1981 metais Å¡is alus pasirodÄ— Maskvos ir srities parduotuvių lentynose.

1999 kombinatas atiteko indų-belgų holdingui SUN InBev (SUN Interbrew). Sėkminga reklaminė kampanija ir gerai suderinta distribucija greitai išpopuliarino šį alų, dabar jis verdamas ne tik gimtojoje gamykloje.

Pasak gamintojo, Klinskoje alus iÅ¡siskiria ypatinga technologija – į jį dedama ryžių, kurie sumažina natÅ«ralų kartumÄ… o naujausios technologijos leidžia pasiekti aukÅ¡tÄ… gaminio kokybÄ™. Apie skonį vienu žodžiu – jupis.

[b]Klinskoe Svetloe [/b]
Alk. 4,5 %
Pradinis tankis 11 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, ryžių arba kukurūzų kruopos arba maltozės sirupas (nurodyta), apyniai. Pasterizuotas.
Importuotojas: UAB Inbeer
Kaina: 2,19 Lt

[b]Sibirskaja korona[/b]

Sibirskaja korona 1996-ais metais gimė kaip Omsko miesto vietinė alaus rūšis ir per dešimtmetį tapo stipriu nacionaliniu prekės ženklu, žinomu visoje šalyje.

Tai "Premium" segmento "šiuolaikinių technologijų" alus, šiuo metu gaminamas keletoje rusijos gamyklų. Grakštus butelis, bet alaus grakščiu nepavadintume. Tiesiog, alus be priekaištų ir be veido. Tinka ir prie šašlyko ir pire vytintos žuvies.

Dar gaminamos kiek netradicinÄ—s Sibirskaja korona rÅ«Å¡ys: Beloje – kvietinis, Å¡iek tiek nenatÅ«ralaus skonio, kuris labai priklauso nuo to, kuri gamykla gamino ar kiek laikÄ—si technologijos. Laimj – papuvusio laimo skonio. Tiesa, ar laimas ten papuvÄ™s, ar limonas nelabai ir atskirsite.

[link=http://www.sibkor.ru]http://www.sibkor.ru[/link]

[b]Sibirskaya Korona Zolotistoe[/b]
Alk. 4,5 %
Pradinis tankis 11 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, apyniai, naturalus aromatizatorius "ananasas". Pasterizuotas.
Importuotojas: UAB Inbeer
Kaina: 2,49 Lt

[b]Sibirskaya Korona Klassicheskoe[/b]
Alk. 5,0 %
Pradinis tankis 12 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, apyniai. Pasterizuotas.
Importuotojas: UAB Inbeer
Kaina: 2,49 Lt

[b]Sibirskaya Korona Beloe[/b]
Alk. 5,0 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, kviečiai, kalendros ekstraktas, apyniai, mielių ekstraktas. Pasterizuotas, nefiltruotas.
Importuotojas: UAB Inbeer
Kaina: 2,89 Lt

[b]Sibirskaya Korona Laim[/b]
Alk. 4,5 %
Pradinis tankis 12,5 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, ryžių arba kukurūzų kruopos arba maltozės sirupas (nurodyta), gliukozės-fruktozės sirupas, apyniai, naturalus aromatizatorius "Citrina", askorbo rūgštis, rūgštingumo reguliatorius (citrinos rūgštis, natrio citratas). Pasterizuotas.
Importuotojas: UAB Inbeer
Kaina: 2,4 Lt

[b]Efes[/b]

Turkų Efes – gausiausiai mūsuose pristatytas gamintojas. Vien Staryj melnik vardu Lietuvos alaus mėgėjams siūloma apie 7 rūšys. Tetrūksta Staryj Melnik iz Bidona Teploje ir Staryj Melnik iz Samovara Krepkoje. Agresyvios reklaminės kampanijos ir orientacijos į masinį vartotoją dėka ši alaus markė tapo viena populiariausių buvusios TSRS ribose. Staryj melnik taip pat remia visas Rusijos futbolo rinktinės varžybas nuo 2002 metų.

Tačiau iÅ¡skirtinis Å¡is alus tik pavadinimu ir buteliu. Jums siÅ«loma gerti tai, kas gavosi iÅ¡ seno dulkino malÅ«nininko bačkoje.. Brr.. Nebent kaÅ¡tÄ… vasaros dienÄ… ir gerai atÅ¡aldžius, kai nesvarbu kas stiklinÄ—je, svarbu, kad Å¡altas. Na, o buteliai tikrai įdomÅ«s – tradicinis Staryj melnik butelis turi įdubas kaip tik rankos pirÅ¡tams. Gal ir nÄ—ra smarkiai naudinga, bet įdomu, o Staryj melnik iz bochonka – keistos apvalutÄ—s formos butelis, pabrėžiantis, kad jau Å¡itas alus tai tikrai tokio pat skonio, kaip ir pilstomas.

Tam "pilstomo alaus" skoniui išgauti, pasak gamintojų, buvo pasitelktos unikaliausios technologijos ir supernaujausi moksliniai įslaptintų institutų pasiekimai. Seriją sudaro trys rūšys, skirtos "alaus gurmanams", kurie lankosi "alaus restoranuose" o ne geria gatvėje (tiesa, Rusijoje gatvėje gerti alų jau taip pat uždrausta). Bet geriau palikim tas pasakas marketingistų sąžinei ir patys paragaukime.

[link=http://www.starymelnik.ru/]http://www.starymelnik.ru/[/link]

[b]Stary Melnik Zolotoje[/b]
Alk. 5,2%
Pradinis tankis 12,2%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions

[b]Stary Melnik Svetloje[/b]
Alk. 4,6%
Pradinis tankis 11%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions
Kaina: 1,99 Lt

[b]Stary Melnik Krepkoje[/b]
Alk. 6,5%
Pradinis tankis 15%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions
Kaina: 2,19 Lt

[b]Stary Melnik Bezalkogolnoe [/b]
Alk. iki 0,5%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions

[b]Stary Melnik Iz Bochonka Myagkoe [/b]
Alk. 4,2%
Pradinis tankis 10%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apynių produktai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions
Kaina: 2,29

[b]Stary Melnik Iz Bochonka Osoboe [/b]
Alk. 4,6%
Pradinis tankis 11%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apynių produktai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions
Kaina: 2,29 Lt

[b]Stary Melnik Iz Bochonka Svetloe[/b]
Alk. 5,2%
Pradinis tankis 12%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions
Kaina: 2,29 Lt

Sunku pasakyti, ar Efes Pilsen ir Efes Fjužin reikÄ—tų vadinti turkiÅ¡ku ar labiau rusiÅ¡ku alumi tuo labiau, kad antrasis buvo sukurtas visų pirma Rusijos rinkai. Futuristinis butelis, sunkiai suprantamas "Malt Blend" užraÅ¡as ant butelio ir mistinis salyklas "Efes" – tokio alaus butelis rankoje "turi pabrėžti stiprų savo vartotojo charakterį ir aktyviÄ… jo gyvenimo pozicijÄ… ". Å tai taip, o jÅ«s manÄ—t Å¡iaip sau jupi!

[b]Efes Pilsener[/b]. Pagal licenzijÄ….
Alk. 5%
Pradinis tankis 12%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions

[b]Efes Fusion[/b]
Alk. 4,7 %
Pradinis tankis 11,4 %
Sudėtis: Vanduo, šviesusis miežių salyklas "Efes", tamsusis miežių salyklas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions

[b]Sokol[/b]

Alus, skirtas patraukliausiam segmentui – jaunimui. Jumoro jausmas ir saviraiÅ¡ka pabrėžiami Å¡ios markÄ—s reklamoje. Verta pirkt nebent dÄ—l etiketÄ—s… kurios dažai Å¡viečia ultravioletinÄ—je Å¡viesoje.

[b]Sokol Svetloe[/b]
Alk. 4 %
Pradinis tankis 10 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, miežiai, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: 3B Solutions

[b]Belyj medved[/b]

Ekonominio segmento produktas. Vartotojas: 25+ metai, samdomas darbuotojas, nedidelÄ—s pajamos, gyvenimo vertybÄ—s: Å¡eima, draugai, darbas ir alus. Pozicionavimas – "Tikras alus "normaliems" žmonÄ—ms".

[link=http://www.beliymedved.ru]http://www.beliymedved.ru[/link]

[b]Beliy Medved Svetloe[/b]
1,5 l
Alk. 4,8%
Pradinis tankis 11%
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, miežiai, maltozės sirupas, apyniai. Pasterizuotas.
Importuotojas: 3B Solutions
Kaina: 5,49 Lt

[b]SABMiller [/b]

[b]Золотая бочка[/b]

1998 metais South African Breweries – SABMiller, įvertinusi apie 200 Rusijos alaus kombinatų, įsigijo Kalugoje esančiÄ… įmonÄ™. Atnaujinusi įrenginius, Ä—mÄ— gaminti Zolotaja bochka alų, "specialiai sukurtÄ… Rusijos vartotojui".

Pasak gamintojo, šioms rūšims nenaudojamas joks alaus gamybos spartinimas, todėl procesas trunka 16-18 dienų:
Pirmas etapas – apyniuotos misos gamyba: 12 valandų. IÅ¡ vandens, salyklo ir apynių verdama pradinÄ— misa.
Rauginimas žemoje temperatūroje: 7-9 paros. Misa patenka į cilindrinius-konusinius tankus, dedamos mielės. Rūgimui einat į pabaigą, misa tampa alumi, bet dar neparuoštu vartoti.
Brendimas – harmonizacija: 8-10 parų. Formuojasi kvapų puokÅ¡tÄ—, alus baigia brÄ™sti žemoje temperatÅ«roje.
Prekybinės išvaizdos suteikimas: 1 para. Alus filtruojamas ir išpilstomas.

[b]Zolotaya Bochka Svetloe[/b]
Alk. 4,0 %
Pradinis tankis 11 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: UAB Rivona
Kaina: 1,89 Lt

[b]Zolotaya Bochka Platinovoe[/b]
Alk. 4,5 %
Pradinis tankis 11,3 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: UAB Rivona
Kaina: 2,19 Lt

[b]Zolotaya Bochka Klassicheskoe[/b]
Alk. 5,0 %
Pradinis tankis 12 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, krakmolo sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: UAB Rivona
Kaina: 1,99 Lt

[b]Zolotaya Bochka Vyderzhannoe[/b]
Alk. 6,5 %
Pradinis tankis 15 %
Sudėtis: Vanduo, miežių salyklas, krakmolo sirupas, apyniai. Pasterizuotas
Importuotojas: UAB Rivona
Kaina: 2,19 Lt

 

Kategorijos: Įvairenybės | Įrašo nuoroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.