Alus dykai ar alus atvirai?

Anglų kalboje žodis „free“ turi keletą reikšmių. Jis reiškia laisvą, kaip Free speech – žodžio laisvė, ir nemokamą, kaip Free beer – nemokamas alus. Internete programinė įranga taip pat būna „free“ (ir ne free, žinoma). Free kaip nemokama (tarkim, Opera naršyklė, Adobe Flash Player ar, megztuko pykčiui, bet kuri programa iš linkomanijos forumo) ir kaip laisva (Firefox naršyklė, Open Office paketas ar Linux operacinė sistema).

Laisva programinė įranga, skirtingai nuo nemokamo alaus, dažniausiai pasižymi šiomis teisėmis:
–  Jūs galite naudoti programą kur tik jums patinka. Jei turite kompiuterį, kuriame ji veikia, puiku! Jei ji veiks jūsų telefone ar staliniame kalkuliatoriuje, dar geriau.
–  Jūs galite pasikrapštyti programos viduriuose ir išsiaiškinti kaip ji veikia. Jokių slaptų fermentų ar ingredientų!
–  Jūs galite platinti programą kur tik norite ir kokiu norite būdu.
– Jūs galite keisti programą kaip tik norite, pasidalindami savo pakeitimais viešai.

„Laisvos“ programos paprastai atitinka „atviro kodo programinės įrangos“ apibūdinimą.

Kas bus jei atviro kodo principus pritaikysime alui? 2004 metais grupė Kopenhagos Informacinių technologijų instituto studentų nusprendė, jog alus turi būti free – laisvas. Tikėjotės alaus dykai? Na, bent jau šio alaus receptas tikrai nemokamas 🙂

Pramoninio alaus receptai dažniausiai yra griežtai slepiami, o prekės ženklas ypatingai saugomas. Tuo tarpu namų aludariai paprastai keičiasi patarimais vieni su kitais, gausu ir namuose verdamo alaus receptų, receptais dalinasi ir Lietuvos namų aludariai. Šiuo atveju studentai alui pritaikė atviro kodo programinės įrangos kūrimo ir platinimo modelį. Gal tokia iniciatyva šiandieną nedaug ką nustebinsi, tačiau prieš septynis metus tai buvo nauja ir netikėta.

Pradžioje studentai konsultavosi su daniškos knygos apie namų aludarystę autoriumi. Vėliau pasirinko norimus ingredientus ir išvirė apie 100 litrų alaus universiteto kavinėje. Pirmoji alaus versija vadinosi Vores Øl (Mūsų alus). Kaip ir programinė įranga, jis gavo versiją 1.0. Pasak autorių, jie nenorėjo tipiško karlsberginio lagero. „Tai alus, kurio išgėrę jaustumėtės lyg suvalgę didkepsnį ar pan. Jis nėra tai, ką norėtumėt kibirais plempti per išleistuvių vakarėlį.“ – teigia Rasmus Nielsen, vadovavęs menininkų kolektyvui Superflex, bendradarbiavusiam kuriant atvirą alų.

Ver.1.0 buvo išvirta su ypatingu priedu: Guarana (Gvaranine paulinija). Guaranos – Pietų Amerikos augalo – vaisiai pasižymi dideliu kofeino kiekiu ir yra natūralus energetikas. 35 miligramai kofeino alaus butelyje turėtų padėti kovoti su mieguistumu nuo 6% alk. alaus.

Netrukus alus buvo pervadintas į Free Beer. Šio alaus receptas ir prekinis ženklas yra platinami pagal Creative Commons Attribution-ShareAlike (Autorystė, platinimas analogiškomis sąlygomis) licenziją. Attribution-ShareAlike licenzija leidžia naudoti šio alaus receptą (licenzija galioja ir prekės ženklui) verdant alų, kuriant išvestinius receptus ar gaunant pelną iš Free Beer. Lieka reikalavimas nurodyti autorystę, o išvestinių receptų atveju – juos privaloma skelbti pagal tą pačią licenziją.

„Atviro kodo“ iniciatyvą palaiko ir kai kurie kiti netipiniai projektai: Arduino mikrovaldiklių platforma ir Fritzing, OpenPCR – molekulinės biologijos įrenginys mėgėjams, Aurora DJ mikšeris i kt.

Šiuo metu jau pasirodžiusi 4.0 Free Beeer alaus versija. Norintiems pasigaminti pateikiame jo receptą (bevik visus ingredientus galite gauti Savas alus parduotuvėje, guaranos miltelių turėjo Sveiki produktai):

Free Beer ver. 4.0, Codename: Skands

(19 l, iš salyklo) OG = 1.054 FG = 1.014 IBU = 32 EBC = 37 ABV = 5,1 %)

Ingredientai:

Salyklas:
3,8 kg Maris Otter (6 EBC)
800 g Munich Malt (14 EBC)
200 g Crystal Malt (130 EBC)
100 g Brown Malt (188 EBC)
80 g Carafa Special Type III (1400 EBC)

Apyniai:
7.48 AAU Northern Brewer apynių granulės (FWH)
(25 g, alfa rūgštingmas 8.5%)
2.92 AAU Willamette apynių granulės (7 min.)
(15 g, alfa rūgštingmas 5.5%)

Prieskoniai:
35 g Guaranos uogų

Guaranos uogas sutraiškyti ir užpilti litru karšto virinto vandens (max temperatūra 78 °C). Skystį nukošti ir supilti į verdančią misą likus 15 minučių iki pabaigos.

Mielės:
London Ale (White Labs #WLP013)

Gamybos instrukcija:

Sutraiškytą salyklą salinti 13,5 ltr 66,0 °C temperatūros vandenyje 60 minučių.
Užkaitinti iki 72 °C.
72 °C salinti 5 minutes.
Užkaitinti iki 78 °C.
78 °C salinti 10 minučių.
Tekinti 15,5 ltr 78 °C vandeniu.
Ištekinti 22,7 ltr misos.

Northern Brewer apynius dėkite tekinimo pradžioje (First Wort Hops).
Misą virkite 60 minučių.
Guaranos mišinį supilkite likus 15 minučių, Willamette apynius – likus 7 minutėms iki virimo pabaigos.
Misą atšaldykite iki 19,5 °C ir supilkite į švarų, dezinfekuotą fermentatorių. Aeruokite atšaldytą misą, kad ji pasisavintų kiek įmanoma daugiau deguonies.
Supilkite mieles.
Fermentuokite 19,5 °C temperatūroje kol procesas baigsis (apie 7-10 dienų).
Ištirpinkite 90 g cukraus nedideliame kiekyje verdančio vandens.
Supilkite cukraus sirupą į švarų ir dezinfekuotą indą, į kurį vėliau perpilkite fermentuotą alų. Tai leis tolygiai pasiskirstyti užgazavimo cukrui. Perpildami palikite kiek įmanoma daugiau nuosėdų fermentatoriuje. Proceso metu stenkitės alaus neaeruoti.
Išpilstykite alų į butelius ir palikite 19,5 °C temperatūroje 7-10 dienų.
Saugokite butelius 4-8 °C temperatūroje dar 14-30 dienų.
– Pateikite atšaldytą ir mėgaukitės.

Receptas, logotipai ir informacija apie Free Beer: http://freebeer.org/

 

Kategorijos: Receptai | Įrašo nuoroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.