Dėl alkoholizmo kalta bokalo forma

Kairysis bokalas verčia jus gerti greičiau o tuo pačiu ir daugiau

Optinė iliuzija, kurią sukuria kai kurie bokalai, ženkliai padidina alkoholio vartojimą. Tokią netikėtą išvadą padarė eksperimentinė psichologė Angela Attwood iš Bristolio universiteto.

Tyrėjai susiskirstė 160 „socialiai“ geriančių jaunų ir sveikų žmonių į aštuonias grupes. Emociškai neutralaus dokumentinio filmo apie gamtą peržiūros metu bandomieji išgerdavo 177 arba 354 ml lagero ar limonado iš bokalų su tiesiomis ar išlenktomis sienelėmis. Niekas nežinojo eksperimento esmės: kiekvienos iš dviejų sesijų pabaigoje savanoriams užduodavo dėmesio patikrinimo uždavinukus.

Paaiškėjo, jog viena iš grupių gėrė greičiau nei kitos – ta, kuriai buvo pateikiami pilni bokalai išlenktomis sienelėmis. Alaus bokalas būdavo išgeriamas per 8 minutes, tuo metu kai grupėje su tiesiomis bokalų sienelėmis tai trukdavo 13 minučių. Tarp grupių, kurioms pylė po 177 ml alaus, skirtumo nebuvo. Nebuvo skirtumo ir tarp geriančių limonadą.

Eksperimentas parodė, kad žmonės neteisingai įvertina skysčio kiekį induose, kurie siaurėja į apačią. Pasak Etvud, tai svarbu, kadangi alaus mėgėjai mintyse nustato bokalo vidurį, ir vartojimo greitį lygina su tuo, kaip greitai jį pasiekia. Ji siūlo žymėti bokalo vidurį: „Mes negalime pasakyti žmonėms negerti, tačiau galime suteikti jiems šiek tiek daugiau kontrolės“.

Kita 2005 metų mokslinė studija parodė, kad vartotojai linkę pilti daugiau alaus į žemus plačius bokalus, nei į aukštus ir siaurus.

Taigi, visa esmė bokale.

Pagal Science Magazine

 

Kategorijos: Įvairenybės | Įrašo nuoroda.

2 komentarai

  1. karolisk:

    nu išvadą tai čia jau gerą padarei 🙂

  2. Barakuda:

    Labiausiai patiko sakinys: Kairysis bokalas verčia jus gerti greičiau o tuo pačiu ir daugiau

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.