Nuotraukos alaus skardinėse

Soliaografija

Foto: eok.gnah

Jei namuose mėtosi keletas tuščių alaus skardinių, galite jas panaudoti labai kūrybiškai.

Jau daugelį metų žmonės gamina taip vadinamus pinhole fotoaparatus iš įvairių šviesai nelaidžių medžiagų. Iš esmės tai netgi ne fotoaparatas, o dėžutė su maža skylute, atstojančia objektyvą. Šviesa, praėjusi pro skylutę, projektuoja apverstą vaizdą priešingoje dėžutės sienelėje. Nepaisant skaitmeninių technologijų paplitimo, pinhole fotografijos hobis yra gana populiarus ir leidžia gauti pakankamai įdomias nuotraukas.

SoliaografijaViena iš pinhole atmainų – soliaografija, saulės judėjimo fiksavimas. Nors pats procesas nesudėtingas, jis trunka gana ilgai, 5-6 mėnesius. Išbandykite ir jūs šią pramogą. Viskas, ko jums reikės: poros tuščių skardinių, adatos, juodos izoliacinės juostos, fotopopieriaus.

SoliaografijaNupjaukite vienos skardinės viršų, kitos skardinės palikite dugną. Tikslas – pasigaminti šviesos nepraleidžiantį konteinerį. Skardinės šone pradurkite 0,2-0,4 mm skylutę.

SoliaografijaPaprasto smeigtuko diametras yra apie 0,6 mm, todėl nedurkite iki galo. Užsilenkusius kraštus pašalinkite šlifavimo popieriumi. Skylutę pažymėkite iš vidaus, taip bus lengviau ją rasti tamsoje. Iš viršaus skylutę užklijuokite gabalėliu izoliacijos.

SoliaografijaRaudonos lempos šviesoje ar smarkiai užtemdytame kambaryje įdėkite į konteinerį fotopopieriaus lapą ir pritvirtinkite jį priešingoje skylutei pusėje. Nors fotopopierius nėra ekstremaliai jautrus, tačiau stenkitės, kad šios procedūros metu šviesos patektų kuo mažiau. Turėtų tilpti maždaug 10×15 lapelis.

SoliaografijaKonteinerį sandariai uždenkite antros skardinės dugnu ir apvyniokite juoda izoliacine juosta.

SoliaografijaDėžutę tvirtai prikabinkite saulėtoje vietoje. Pasistenkite savo pinhole skardinę paslėpti nuo pašaliečių – žmonės dažnai mėgsta nuplėšti nepažįstamus objektus, o kai kurie net informuoja policiją apie tariamas bombas.

Laukite keletą mėnesių. Kai nusibos laukti, nuimkite skardinę, ištraukite fotopopieriaus lapelį ir tuojau pat jį nuskanuokite. Negatyvinis vaizdas matomas iš karto, be jokio papildomo ryškininimo, tačiau ilgiau pabuvęs šviesoje jis gali susigadinti. Nuskanuotą nuotrauką paverskite pozityvu bet kuria vaizdų apdorojimo programa. Štai ir viskas.

Soliaografija

Foto: Tadas Pukas

Soliaografija

Foto: Tadas Pukas

Soliaografija

Foto: Alf Storm

Daugiau: solargraphy.com

 

Kategorijos: Žaidimai | Įrašo nuoroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.