Kulmbacho alus ir Å¡ventÄ—s

Bavarija ne veltui vadinama miežių ir apynių kraÅ¡tu. Tokios alaus skonių ir aromatų įvairovÄ—s – suskaičiuojama apie 4000 rÅ«Å¡ių – vargu ar rasite kur kitur. IÅ¡ maždaug 1300 Vokietijos bravorų apie 800 veikia bÅ«tent Bavarijoje. Ir nors viso pasaulio alaus centru laikomas Miunchenas, Kulmbache ir keliose jo alaus daryklose pagaminama daugiausiai alaus nei kuriame kitame Vokietijos mieste. Ä®sikÅ«rusiame tarp vaizdingų VirÅ¡utinÄ—s Frankonijos kalvų Kulmbacho miestelyje tvyro toks Å¡viežio miežių salyklo aromatas, kad sunku susilaikyti neiÅ¡gÄ—rus vieno kito alaus bokalo.
Nenuostabu, kad Kulmbache gyvena didžiausi alaus mÄ—gÄ—jai pasaulyje. Pagal oficialiÄ… statistikÄ… per metus kiekvienam miesto gyventojui tenka 180 litrų alaus (neoficialiai – dvigubai daugiau). Alus čia ne tik gÄ—rimas, tai gyvenimo stilius, saugomas su meile ir vokiečiams bÅ«dingu pedantiÅ¡kumu.

Meste veikia kelios alaus daryklos, vienijamos Kulmbacher Brauerei grupės, kur verdama apie 20 alaus rūšių, tarp jų populiariosios EKU ir Kapuziner Weizen. Tie, kas nemėgsta alaus (ir tie, kas mėgsta kareivėlius), senojoje miesto pilyje gali apžiūrėti didžiausią pasaulyje kelių šimtų tūkstančių alavinių kareivėlių kolekciją.


[size=10]Foto: Kulmbacher Brauerei AG[/size]

Devynias dienas, pradedant paskutine liepos savaite, Kulmbache, dar vadinamame Vokietijos slaptąja alaus sostine, vyksta alaus šventė Bierwoche, kaip atsakas į Miuncheno Oktoberfest'ą. Skirtingai nuo Oktoberfesto, kuris labiau primena pramogų parką, šis renginys skirtas esminiam dalykui: alui. Keturios miesto daryklos: Kulmbacher, Mönchshof , EKU, Kapuziner pristato savo paviljonus ir, savaime suprantama, savo alų. Šiais metais Bierwoche vyksta liepos 31- rugpjūčio 8 d.


[size=10]Foto: Kulmbacher Brauerei AG[/size]

Žinoma, čia ne tik girtaujama. MugÄ—je siÅ«loma tipiÅ¡ko frankoniÅ¡ko maisto, kuris, tiesa, dažniausiai apsiriboja mÄ—sa ir deÅ¡relÄ—mis. Tačiau verta pamÄ—ginti Kulmbacho grilio deÅ¡relių – bratviurstų (Bratwürste) ar Haxen with Kloß (karka su bulvų kukuliais) ir, jei norite kÄ… nors lengvesnio, paimkite puikių geräucherte Forelle (rÅ«kytų upÄ—takių).

Šventės pradžia ir pagrindinis renginys vyksta prie miesto rotušės: čia atkemšamos alaus statinės o šią ceremoniją lydi teatralizuota inscenizacija. Visą likusią savaitę svečius linksmina ne tik tradicinės bavariškos muzikos kolektyvai, bet ir šiuolaikinė populiarioji ir roko muzika.


[size=10]Foto: Kulmbacher Brauerei AG[/size]

Šių metų Bierwoche kainos:
1 litras Kulmbacher, EKU, Mönchshof alaus arba 2 puslitriai Kapuziner Weißbier – 6,70 €
3 Kulmbacho Bratwürste deÅ¡relÄ—s su troÅ¡kintais kopÅ«stais – 5 €
1 pora bandelių su Bratwürste – 2,20 €
1 virta kiaulÄ—s koja su kopÅ«stais – 8,50 €
1 pusÄ— karkos su bandele – 9 €

EKU (pavadinimas kilÄ™s nuo Erste Kulmbacher Unionbrauerei) darykloje verdamas ir kiek neįprastas alus, vertas atskiro paminÄ—jimo. Tai [b]EKU 28[/b] – "stipriausias alus pasaulyje" (dabar tik "vienas stipriausių").

1950-ųjų pradžioje EKU aludariai nusprendÄ— iÅ¡virti "kiečiausiÄ…" alų. Be abejo, jis turÄ—jo atitikti Bavarijos alaus grynumo įstatymÄ…, t.y. bÅ«ti pagamintas iÅ¡ vandens, miežių salyklo, apynių ir mielių. Bet alaus mielÄ—s nÄ—ra patys stipriausi organizmai – per daug pačių pagaminto alkoholio tiesiog užmuÅ¡a jas ir fermentacija sustoja.

Tačiau sumanÅ«s aludariai rado iÅ¡eitį kaip tradicinį Bock alų paversti ekstremaliu. Salyklo koncentracija buvo padvigubinta ar patrigubinta (tikslus receptas lieka paslaptyje), suteikiant mielÄ—ms daugiau kuro vertimui į alkoholį. Greta to, esant aukÅ¡tai alkoholio koncentracijai, mielÄ—s dirba labai lÄ—tai, todÄ—l reikia joms duoti daug laiko – EKU 28 alus fermentavimo procesas vyksta žeminant temperatÅ«rÄ… beveik iki vandens užšalimo ribos nepaprastai ilgai: 9 mÄ—nesius.

Skaičius etiketÄ—je "28" rodo pirminį misos tankį Plato laipsniais (hidrometras turÄ—tų rodyti maždaug 1.112). Gauto alkoholio tÅ«rinÄ— koncentracija – 11%. Sufermentuojamas ne visiÅ¡kai visas salyklas, o tai suteikia alui charakteringÄ… saldumÄ….

Pabandykit patys paragauti (nors kai kuriose šalyse jis neparduodamas dėl "neatitinkančios alaus standartų alkoholio koncentracijos", Lietuvoje, laimei, jo yra) ir nuspręsti ar salyklas pakankamai gerai užmaskuoja alkoholio stiprumą, ar juntamas razinų, džiovintų vyšnių, karamelės kvapas ir skonis.

Po gero pagėrimo per naktį, šis alus butų nuostabūs pusryčiai. (Michael Jackson)

[yt=425,350]ppNPSb8wh9k[/yt]

 

Kategorijos: Įvairenybės | Įrašo nuoroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.