Alaus naujienos

Keletas įdomesnių naujienų Lietuvos padangėje.

„Gėrimų išparduotuvės“, atsidariusios kai kuriuose Lietuvos miestuose, jau kuris laikas džiugina naujomis alaus rūšimis. Neminėsime rusiško alaus įvairovės, ir be jo yra ką ragauti.

Čekiškas Primator. Jau senokai pasirodęs išparduotuvėse, daugelis spėjo jo paragauti ir net pakomentuoti. O tiems, kas nespėjo, rekomenduojame. Primator – garsi Náchod mieste esanti čekų alaus darykla, gaminanti 13 alaus rūšių. Žinoma, tie -atoriai visų pirma asocijuojasi su stipriu alum (Maximator, Salvator, Celebrator… Taurator ir Švyturator :)) bet nesibaiminkit, daryklos alus tikrai geras, laimėjęs krūvas medalių prestižinėse parodose, mugėse, degustacijose ir konkursuose, eksportuojamas į visą pasaulį, net iki Honkongo, o Emilstos atvežtos rūšys nestiprios.

Kaip jau supratote, į Lietuvą šį alų importuoja linksma firmelė Emilsta (http://www.primator.lt/) ir iš viso daryklos asortimento pavyko rasti keturias rūšis. Kodėl linksma? Gal todėl, kad turi linksmų plaučių vertėjus, kurie sugalvoja unikalių perliukų versdami alaus etiketes: „pilnai prisodrintas“, „tyraus apynių aromato“, „dalinai rūgintas“ – čia apie lagerą, „aukščiausio rūgimo“ – čia apie elį…

http://www.primator.cz/
Primator Premium
Tradicinio čekiško alaus stiliaus, pagamintas iš natūralių žaliavų su Žatec regiono apyniu kartumu.
5% alk.

Primator Premium Dark
Pirmasis alus, gavęs Primator vardą, daugiausiai apdovanojimų pelnęs, keturių salyklų tamsusis.
4,8% alk.

Primator English Pale Ale
Viršutinės fermentacijos elis, gaminamas iš miežių salyklo, su nedideliu kiekiu kviečių salyklo ir avižų. Gamyboje naudojami britiški apyniai.
5% alk.

Primator Weizenbier
Nefiltruotas, puikiai malšinantis troškulį kvietinukas.
5% alk.

Belgiškas Mort Subite. Tai Alken-Maes grupei priklausantis vardas, naudojamas Keersmaeker daryklos lambic alaus rūšims. Mort Subite (Staigi mirtis) pavadinimas kilęs iš vieno Briuselio barų – A La Mort Subite – pavadinimo. 20 šimtmečio pradžioje Briuselio bare La Cour Royale, garsėjusiame malonia ir įdomia publika, lankytojai mėgo žaisti kauliukais. Baigti visą partiją truko daug laiko, todėl, esant reikalui, žaidimas buvo stabdomas paskutiniu metimu – Mort Subite. Kadangi žaidimas turėjo neįtikėtiną sėkmę, savininkas pervadino savo barą į A La Mort Subite, o alus, kuris buvo ten parduodamas, taip pat gavo šį vardą.

Mort Subite patiks tiems, kam kiti lambic (spontaninės fermentacijos) stiliaus alūs galėjo pasirodyti per daug rūgštūs. Apie vieną Mort Subite atstovą jau rašėme, deja, jo į Lietuvą kol kas niekas neveža, bet galite paragauti Mort Subite Kriek (vyšnių) ir Framboise (aviečių) rūšių alaus.

http://www.mortsubite.be/

Belgiškas Mc Chouffe. Brasserie D’Achouffe daryklą 1982 metais, kaip savo hobį, įkūrė du netikri broliai. Chouffees – nykštukai, daryklos simbolis. Mc Chouffe yra tamsusis alus, apjungiantis škotiško elio ir belgiško vienuolių alaus stilius. Tai nepasterizuotas, nefiltruotas alus, kurio antrinė fermentacija vyksta butelyje. Ko gero tai pats mėgstamiausias Škotijos nykštukų alus visame pasaulyje 🙂 Šį alų taip pat galite rasti „Gėrimų išparduotuvėse“.

8% alk. (beveik salyklo likeris 🙂
http://www.achouffe.be/

Kelios naujos vietelės nusipirkti gero alaus:
Vilnius. Kupčiaus gryčia.
Prekybos centre „Panorama“ atsidariusi parduotuvėlė, prekiaujanti visokiomis kaimiškomis mėsytėmis, žolelėmis, sūriu ir medumi turi ir kaimiško alaus šaldytuvą. Algio, Jovarų, Šinkorių, Butautų, Kupiškėnų, kanapiniai ir pan. alaus buteliukai laukia jūsų 🙂

Kaunas. Alaus krautuvėlė.
M. Daukšos g. 29-9. Apie 50 lietuviško alaus rūšių: beveik visas Vilniaus alaus, Aukštaitijos bravorų bei Rinkuškių asortimentas. Taip pat Ponoro, Su puta, Piniavos, Širvenos ir kitų alaus gamintojų produkcija. Dirba nuo 10 iki 20.

 

Kategorijos: Degustacijos | Įrašo nuoroda.

1 komentaras

  1. norma:

    Tai kad Primator daugiau rusiu yra, kaip tik parduotuve primator atidaryta Saltoniskiu g. 10 a Vilniuje, ir pilstomo yra Liuks

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.